World Federation of Hungarian Freedom Fighters, Inc.

Remember Hungary 1956

Coordinating Committee of the Hungarian Freedom Fighters Federation
for the Celebration of the 50th Anniversary of the 1956 Hungarian Freedom Fight

      Gróf Széchenyi István

 

Széchenyi Teák

A Széchenyi Teák mintegy öt évvel a los angeles-i emlékmű avatás előtt kezdődtek, mindig a Szabadságharcos Szövetség rendezésében. Kiemelkedő úttörő munkát végzett Bányász Ferenc a kezdeményezés során. A Teák mindig kettős célt szolgáltak: kultúrálist és jótékonyságit.

Az első néhány év bevétele az Emlékműre ment, majd jelentős támogatást nyújtott a lengyel Solidarity mozgalomnak, a magyar és erdélyi árvizkárosultaknak és egyéb fontos céloknak.

Eleinte havonta rendezte a Szövetség, majd négyszer egy évben. Később évente egyszer.

Most ismét gyakoribbá tesszük, hogy minél több támogatót nyerjünk a Remember Hungary 1956 ügyének.

 

 

Emlékezetes Széchenyi-tea Los Angelesben

A Los Angeles-i magyarság régi hagyományát folytatva november 20-án rendezte őszi Széchenyi-tea müsorát. Pár évnyi szünet után idén tavasszal folytatódott a felújított sorozat, amelynek célja a kultúrális szórakoztatáson túl, hogy anyagi alapot teremtsen az '56-os szabadságharc 50. évfordulójának jövő évi méltó megünnepléséhez.

A vasárnap délutáni programban ismert magyar művészeket, zenészeket, fiatal tehetségeket és dr. Bejczy Antal személyében nemzetközileg ismert tudóst láthatott, hallhatott a nagyérdemű közönség, amelynek soraiban foglalt helyet Simonyi András Magyarország washington-i nagykövete és Bösenbacher Ferenc Los Angeles-i főkonzul is.

Dr. Bejczy Antal vetített képes és filmmel illusztrált előadása a világűrbe vezetett, bemutatta a kis Mars terepjáró építését és 1997-es tudományos kalandozását a Mars felszínén. A Hubble teleszkóppal készült felvételekkel pedig Naprendszerünk távoli pontjaira kalauzolta a hallgatóságot. Bejczy professzor, aki a Nemzetközi Robotikai Társaság egyik alapító tagja, a NASA "Exceptional Service Award" kitüntetettje, az elmúlt hetekben lett a Budapesti Mérnöki Akadémia tagja.

A XX. századi magyar költészet válogatott gyöngyszemeit adta elő Szörényi Éva művésznő, a műsor rendezője, valamint két budapesti fiatal színművész, Fenyő Iván és Jordán Adél a Budapesti Katona József Színház tagja, ill. vendégművésze. A két fiatal ugyancsak jótékonysági céllal a napokban tartott egy prózai betétekkel szinesített zenés estet a Los Angeles-i magyarság nagy örömére.

Zenei csemegét jelentett Mozart három tételes G-dúr hegedű és cselló kettőse Cser Júlia (Maestro Music Fundation, Santa Monica) és Mr. Brian Dembow (Angeles String Quartet) előadásában. Majd Horváth Lilla szoprán és Najbauer Lóránt bariton áriákat és egy duettet adott elő Mozart Don Giovanni operájából. Najbauer Lóránt hatalmas, kiegyenlített hangú, ígéretes tehetség a UCSD operatanszakos hallgatója. A műsor befejezéseként Neszlényi Judit zongoraművésznő, a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyek szervezője bravúros előadásban mutatta be Liszt XII. rapszódiáját.

A Széchenyi-tea kultúrális rendezvények mutatják, hogy mennyire igyekeznek a távolban élő magyarok megőrízni magyar kultúrájukat, hagyományaikat és fenntartani kapcsolatukat a hazai kultúrális élettel.

Los Angelesi Magyar Kör, Hírportál

 

Copyright © 2004 World Federation of Hungarian Freedom Fighters, Inc.